Υπηρεσιεσ reh-ability

>
>
Ο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Ο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ - ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο βελονισμός ειναι μια παραδοσιακή, θεραπευτική τεχνική που έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Με μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν, φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη Κίνα 4.000 χρόνια πριν,εμφανίστηκε περίπου 160 χρόνια πριν στην Ευρώπη, και στην πορεία των χρόνων διαδόθηκε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Πλέον, στις δυτικές χώρες εφαρμόζεται ο βιοϊατρικός βελονισμός, ο οποίος στηρίζεται στον κινέζικο βελονισμό χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα βελονισμού με γενικά,ειδικά και τοπικά βελονιστικά σημεία καθώς και συγκεκριμένο αριθμό και τρόπο συνέδριών.
Πρόκειται για μια ολιστική, ανώδυνη, αποτελεσματική τεχνική και πραγματοποιείται με την ένθεση μικρών βελονών στο δέρμα, στο υποδόριο ή στον μυϊκό ιστό που ονομάζονται βελονιστικά σημεία και βρίσκονται σε όλο το σώμα,το κεφάλι και στο αυτί (ωτοβελονισμός). Ο στόχος του θεραπευτή είναι μέσα από το σωστή επιλογή των κατάλληλων σημείων βελονισμού (σωματοβελονισμος, ωτοβελονισμός, ή/και συνδυασμός με ηλεκτροβελονισμό) να επέλθει το καλύτερο δυνατό και μόνιμο θεραπευτικό αποτέλεσμα στα συμπτώματα του ασθενή του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του μηχανισμού εκπαίδευσης του οργανισμού μετά την συνεχή ένθεση βελονών σε κατάλληλα σημεία στο σώμα όπου ανάλογα παρέχεται το ανάλγητικο, μυοχαλαρωτικό αποτέλεσμα καθώς και ο έλεγχος της λειτουργίας των οργάνων, της ανοσοποίησης, των ενδοκρινικών, αυτόνομων και εγκεφαλικών λειτουργιών, της επιτάχυνση της αποκατάστασης και αναγέννησης των ιστών που δυσλειτουργουν.

Αρχικά, ο βελονισμός εφαρμόζεται σε πληθώρα περιστατικών με μεγάλη αποτέλεσματικότητα. Αφορά κυρίως παθολογικά, γυναικολόγικα, μυοσκελετικά, νευρολογικά περιστατικά κ.α Υπάρχουν νέες έρευνες όπου εξετάζουν την επέμβαση του βελονισμού σε νευρολογικά περιστατικά για μείωση της υπέρτονιας, βελτίωση του λόγου καθώς και του ελέγχου των σφικτήρων των ασθενών. Οι ενδείξεις του βελονισμού είναι οι ακόλουθες :

 • Μυοσκελετικά προβλήματα (Οσφυαλγία , αυχεναλγία, σημεία πυροδότησης (trigger points) κ.α.)
 • Νευρολογικά (ΑΕΕ, κρανίο εγκέφαλική κάκωση)
 • Στρες – άγχος
 • Αλλεργίες
 • Γυναικολόγικα προβλήματα (δυσμηνορροια, γονιμότητα κ.α.)
 • Διαταραχες ύπνου
 • Ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη)
 • Προετοιμασία αθλητή, αυξημένη απόδοση, αθλητικές κακώσεις
 • Ημικρανίες – πονοκέφαλος
 • Κροταφογναθικό σύνδρομο
 • Τραυματισμοί
 • Εξαρτήσεις(αλκοόλ, παχυσαρκία, κάπνισμα κ.α.)

Συνοψίζοντας, ο βελονισμός επιδρά στο ανθρώπινο σώμα μέσω της παραγωγής ορμόνων και ουσίων που υπάρχουν φυσικά στον οργανισμό μας, από τις οποιες αυξάνεται η αποτέλεσματικότητα της θεραπείας. Σε ειδικές περιπτώσεις που ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για το προβλήματα του, τα αποτελέσματα της θεραπείας του μέσω του βελονισμού είναι ίσως και αποτελεσματικότερα.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης μυϊκών σπασμων, που συνοδεύουν συχνά τις αυχεναλγιες, οσφυαλγίες κ.α. χρησιμοποιείται η τεχνική της ξηράς βελόνας όπου ο σπασμός λύνεται, αν όχι αμέσως, σε μικρό αριθμό συνέδριών.
Τέλος, σε περίπτωση τραυματισμών είναι πολύ χρήσιμη η συνεισφορά του στη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και της αποκατάστασης της βλάβης χάρη στο φαινόμενο της επαναγγείωσης, της αντιφλεγμονωδους και αναλγητικής δράσης.

Βιοϊατρικός βελονισμός, Μιλτιάδης Γ. Καράβης, εκδόσεις dks, 2011. Ear acupuncture, kajsa Landgen, elsevier health science 2008.​

SHARE POST
TWEET POST
WhatsApp
Email

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ