Υπηρεσιεσ reh-ability

>
>
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΕΜΦΙΚΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΜΕΘΟΔΟΣ VODDER

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΕΜΦΙΚΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΜΕΘΟΔΟΣ VODDER

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΑ
Οι πιο συχνές μορφες ανάπτυξης λεμφοιδήματος είναι μετά από αποκλεισμό κέντρομόλων λεμφικών διόδων λόγω ανάπτυξης όγκου, η ακτινοθεραπεία, χειρουργεία, τραυματισμοί κ.α.

Η ολοκληρωμένη φυσική αποσυμφορητική θεραπεία αποτελείται από δύο φάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η δια χειρός λεμφική  παροχέτευση, η συμπιεστική περίδεση, η θεραπεία του δέρματος  και  η φυσικοθεραπεία.

Στη πρώτη φάση, που αφορά καθαρά την αποσυμφόρηση του οιδήματος , ο ασθενής ακλουθεί για 3 έως 6 εβδομάδες (ανάλογα την έκταση και τη σύσταση του λεμφοιδήματος)   καθημερινό πρόγραμμα λεμφικής παροχέτευσης που γίνεται από τα χέρια του λεμφοθεραπευτή . Κατόπιν , γίνεται αντισηψία και περιποίηση του δέρματος με αντισηπτικά και καλλυντικά σκευάσματα και ακολουθεί περίδεση του άκρου έως  την επόμενη θεραπεία, την επόμενη ημέρα. Η περίδεση πραγματοποιείται με ειδικούς λεμφολογικούς επιδέσμους  που εφαρμόζονται αμέσως μετά την λεμφική παροχέτευση. Ταυτόχρονα στον ασθενή δίνεται συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, που πρέπει να εκτελεί καθημερινά για να κινητοποιείται το άκρο και να αποσυμφορίζεται καλύτερα, και σε συνδυασμό με την συμπιεστική περίδεση δημιουργείται  μια ‘’επίδραση μάλαξης’’ στο άκρο.

Όταν το οίδημα φτάσει στο σημείο να έχει αποσυμφορηθεί κατά 80% , περίπου μια εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση της  θεραπείας , λαμβάνονται μέτρα για το συμπιεστικό ένδυμα που οφείλει να φοράει ο ασθενής για να συντηρήσει το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί. Εφόσον το ένδυμα εφαρμόζει καλά ο ασθενής περνά στη δεύτερη φάση της θεραπείας η οποία διαρκεί εφ όρου ζωής διότι το λεμφοίδημα είναι μια χρόνια κατάσταση.

Η δεύτερη φάση της θεραπείας, αφορά τη διατήρηση και βελτίωση του οιδήματος. Σε ήπιες περιπτώσεις ο επανέλεγχος και η θεραπεία πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες.  Εάν για κάποιον λόγο, ο οποίος  αξιολογείται κάθε φορά από τον λεμφοθεραπευτή, το οίδημα υποτροπιάσει τότε εφαρμόζεται πάλι μια σειρά από θεραπείες  συνήθως  3 με 4 φορές εβδομαδιαίως όπου ο ασθενής φοράει επιδέσμους μετά την MLD και ανάμεσα στις θεραπείες το συμπιεστικό του ένδυμα. Τέλος, σε περίπτωση που το οίδημα χειροτερεύσει η πρώτη φάση επαναλαμβάνεται.

Ειναι πολύ σημαντική η φροντίδα και η επίβλεψη του λεμφοιδήματος σε όλες τις φάσεις του από εκπαιδευμενούς θεραπευτές για να έχει σωστή έκβαση η θεραπεία.

“Λεμφοίδημα, διαχείριση και ολοκληρωμένη φυσική αποσυμφορητική θεραπεία, H.Pritschow,C.Schuchhardt(eds.),επιμέλεια Ευριπίδης Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Μαντά, Αθήνα 2014’”

SHARE POST
TWEET POST
WhatsApp
Email

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ